Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δυο λόγια για την Ιστορία του τόπου μας...



Η Εγλυκάδα ήταν χωριό της πρώην επαρχίας Πατρών του νομού Αχαΐας και σήμερα συνοικία στα νοτιοδυτικά της Πάτρας. Η ονομασία της είναι παραφθορά της λέξης Γλυκάδα, και ονομάστηκε έτσι γιατί ακόμα και σήμερα αλλά κυρίως πριν το 1960 η περιοχή ήταν γεμάτη πορτοκαλεώνες, λεμονιές κ.τ.λ. που λόγω του κλίματος είχαν πολύ γλυκιά γεύση. Σήμερα, ο πληθυσμός της Εγλυκάδας είναι περίπου 5.000 κάτοικοι, ενώ η περιοχή αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Στην Εγλυκάδα υπήρχε κατά τον μεσαίωνα Σανατόριο λόγω του καλού κλίματος που οφειλόταν στα πολλά πυκνά δάση που υπήρχαν γύρω της τότε. Σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαίων αλλά και σύγχρονων ιστορικών στην Εγλυκάδα υπήρχε ένα υπερονώβειο κυπαρίσσι με κορμό 6 μέτρων το οποίο κάηκε από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821. Αυτό το κυπαρίσσι οι Άραβες το θεωρούσαν ιερό και έκαναν μια φορά τον χρόνο θρησκευτικές τελετές σε αυτό.

Ανεξάρτητη κοινότητα-χωριό όπου με το Β.Δ. 8/4/1835 αποτέλεσε οικισμό του νεοσύστατου δήμου Πατρέων. Το 1912 με τον Ε.τ.Κ. 14/2/1912 και τον νόμο ΔΝΖ΄4057 διαλύθηκαν οι δήμοι και η Εγλυκάδα έγινε ανεξάρτητη κοινότητα που περιλάμβανε και τους οικισμούς Ρωμανός κι Ελεκίστρα . Το 1919 οι δύο οικισμοί αποσπώνται για δημιουργηθεί η κοινότητα Ελεκύστρας. Πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Εγλυκάδος (1914-1916) ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 1912 αλλά λόγω των βαλκανικών πολέμων έγιναν το 1914.

Το 1920 είχε 1062 κατοίκους, ενώ την ίδια χρονιά αναγνωρίζεται σαν οικισμός της κοινότητας Εγλυκάδας η Περιβόλα όπως και το 1928 οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος και Κούτσα. Με το ΦΕΚ 182Α - 07/07/1933 καταργείται η κοινότητα Εγλυκάδος και προσαρτάτε στον δήμο Πατρέων καθεστώς που ισχύει έως σήμερα. Μάλιστα το 1933 η κοινότητα είχε 1500 κατοίκους και το χωριό 1070. Με το ΦΕΚ - 19/03/1961 καταργήτε ο οικισμός και αποτελεί επίσημα τμήμα της πόλεως Πατρών.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μια φορά κι έναν καιρό μια χούφτα ήρωες νίκησαν το φόβο...



Η Πόρτα του Πολυτεχνείου
ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο -
όρκο της νιότης,της ζωής ,της λευτεριάς,

όρκο του ονείρου και της πράξης.


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Eνημέρωση

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και Δευτέρα 8 Νοεμβρίου τα Σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης(Δημοτικές,Περιφερειακές)

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ;

http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm

Καλό ταξίδι"ξυπόλυτε πρίγκηψ"

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο εμπορικούς του Ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου[1] του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο». Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε. Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως Μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ' τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Πέθανε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 87 ετών

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης



Πιο επίκαιρη από ποτέ φαντάζει η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης,η οποία παρά την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας,γιορτάζεται ανελλιπώς τα τελευταία 81 χρόνια στις 31 Οκτωβρίου,σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό"είναι το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή.
Στα πλαίσια αυτής της ημέρας πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου μας εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στην ιδέα αλλά και στα οφέλη της αποταμίευσης σε αντίθεση με τον αλόγιστο καταναλωτισμό.Τους μαθητές μας ενημέρωσε κλιμάκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Πάτρας στους οποίους στο τέλος της εκδήλωσης πρόσφερε τον κλασικό κουμπαρά που αποτελεί εδώ και δεκαετίες σήμα κατατεθέν της αποταμίευσης.
Την εκδήλωση την οποία οι μαθητές κυριολεκτικά απόλαυσαν οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγλυκάδας''Έκφραση".

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μια ξεχωριστή επίσκεψη στην ιστορία του τόπου μας...

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας είναι ένα μουσείο στην Πάτρα που επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Αν και τα σχέδια για τη δημιουργία του μουσείου είχαν αναγγελθεί από την εποχή που η Μελίνα Μερκούρη ήταν Υπουργός Πολιτισμού, η κατασκευή του δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το 2004.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το μουσείο να είναι έτοιμο μέχρι το 2006, όταν και η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 24 Ιουλίου 2009. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, με ένα αρχικό προϋπολογισμό 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος τελικά έφτασε τα 25 εκατομμύρια.

Χτισμένο σε μία έκταση 28.000 τετραγωνικών μέτρων, με τους εσωτερικούς χώρους να φτάνουν τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Ο περιβάλλον χώρος του μουσείου περιλαμβάνει μια πισίνα 500 τετραγωνικών μέτρων, ένα μεταλλικό θόλο και πολύ πράσινο. Στο κοντινό μέλλον, προβλέπεται και η δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου στην κενή έκταση δίπλα στο μουσείο.

Το μουσείο έχει τέσσερις θεματικές ενότητες, τρεις από τις οποίες είναι μόνιμες και η άλλη περιοδική. Προς το παρόν από τις τρεις μόνιμες, μόνο οι δύο είναι διαθέσιμες στο κοινό, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανοιχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η περιοδική έκθεση θα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, το 70% των εκθεμάτων βλέπουν το φως της ημέρας για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το μουσείο δέχεται καθημερινά επισκέπτες από τις 8 μέχρι τις 3 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας.