Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετός


Απαραίτητο συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην Άπω Ανατολή πριν από 3.000 χρόνια. Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους αλλά και σημαντικό βοήθημα στην επιστήμη και τις μεταφορές, ο χαρταετός έχει κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αρχές του κόσμου, ο άνθρωπος ονειρευόταν να πετάξει σαν τα πουλιά – ένα όνειρο που διαφαίνεται σε γραπτά και εικόνες που χρονολογούνται από το 500 π.Χ. Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή και η τοποθεσία που ο πρώτος χαρταετός ανέβηκε στον ουρανό, όμως πιστεύεται ότι οι Κινέζοι έκαναν την αρχή με μια κατασκευή που αντέγραφε τη μορφή των πουλιών. Σίγουρο είναι ότι περισσότερες από δυο χιλιετίες πριν να ανακαλύψει ο Νεύτωνας τη δύναμη της βαρύτητας, η εφεύρεση του χαρταετού τροφοδοτούσε την επιθυμία του ανθρώπου να νικήσει τη βαρύτητα.

Ενώ οι πρώτες πτήσεις χαρταετών φαίνεται να εντοπίζονται στην Άπω Ανατολή και την Αίγυπτο, ο χαρταετός πέρασε τη δική του «Οδύσσεια» ακολουθώντας αρχαίες διαδρομές. ‘Έτσι υιοθετήθηκαν από όλες σχεδόν τις ηπείρους, αποκτώντας νέες μορφές και δημιουργώντας μύθους γύρω από αυτούς καθώς έκαναν την εμφάνισή τους στους διάφορους πολιτισμούς.

Ο χαρταετός στην Αρχαία Κίνα

Οι χαρταετοί έκαναν στην Κίνα την εμφάνιση τους περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν. Εκεί ήταν διαθέσιμα και τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή τους: καλάμια bambou για το πλαίσιο, και μετάξι για το πανί και την ουρά. Ο χαρταετός είχε τότε στην Κίνα μυθική και θρησκευτική διάσταση. Αργότερα, η χρήση του χαρταετού δοκιμάστηκε από διάφορους ερευνητές σαν επιστημονικό όργανο. Από την Κίνα, ο χαρταετός ταξίδεψε σε όλη την Ασία, έπειτα στην Ευρώπη, ενώ σήμερα ο χαρταετός εντοπίζεται ακόμα και στην Αμερική και την Αυστραλία.




Καλή Σαρακοστή


Η Σαρακοστή που ονομάζεται και Τεσαρακοστή είναι η πιο παλιά και η πιο σημαντική νηστεία της θρησκείας μας. Ονομάζεται έτσι γιατί διαρκεί 40 μέρες και γίνεται σε ανάμνηση της νηστείας του Χριστού στην Έρημο. Είναι η πιο αυτστηρή νηστεία αφού απαγορεύεται να φάμε εκτός από κρεας και γαλακτομικά και ψάρι (με εξαίρεση την 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου). Ονομάζεται ακόμη και Μεγάλη Νηστεία συγκρινόμενη με τη νηστεία που προηγείται των χριστουγέννων και είναι πιο "ελαφριά" αφού επιτρέπεται το ψάρι.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Την Τετάρτη,22 Φεβρουαρίου στις 5:30,το 41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων οργανώνουν απογευματινή ημερίδα στην οποία θα παρευρεθεί η ψυχολόγος κα Αιμιλία Κυριαζή.Το θέμα της ομιλίας είναι:"Η οικονομική κρίση,οι επιπτώσεις της και η αντιμετώπισή της στην ελληνική οικογένεια."Επίσης η κα Κυριαζή θα κάνει ενημέρωση και για τις Σχολές Γονέων στην Πάτρα στις οποίες και διδάσκει.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

ΟΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
41ου ΔΗΜΙΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡ
ΑΣ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Είμαστε όλοι Έλληνες



Δυναμικές οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις πρωτεύουσες του κόσμου, στον αγώνα του Ελληνικού για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια. Χιλιάδες πολίτες και μαζί τους Έλληνες ομογενείς, έστειλαν μήνυμα ξεκάθαρο στις νεοφιλελεύθερες ηγεσίες: «Είμαστε Όλοι Έλληνες», εννοώντας ότι ο αγώνας των Ελλήνων είναι κοινός σε όλους τους λαούς και για όλους τους ανθρώπους.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καλές αποκριές


Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 41ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας σας εύχεται καλές αποκριές και του χρόνου οι δύσκολες ώρες που ο λαός αυτή την περίοδο βιώνει να αποτελέσουν μακρινή ανάμνηση.Η ιστορία μας διδάσκει ότι σε κρίσιμα σταυροδρόμια ο λαός μας βρίσκει πάντα το δρόμο του και συνεχίζει την πορεία του όπως κάνει χιλιάδες χρόνια τώρα.Η ιστορία ειναι ταυτισμένη με τον ελληνικό λαό και μαλλον δεν μπορεί να καταγράφει σημαντικά γεγονότα δίχως την παρουσία του.Αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα ώρες ας μην λησμονούμε ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τσικνοπέμπτη-το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς


Ο λαϊκός τύπος που είχε συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλον με το Καρναβάλι της Πάτρας στα χρόνια του μεσοπολέμου ήταν η Γιαννούλα η κουλουρού. Ήταν μια μεσόκοπη τότε γυναίκα,αγνώστου καταγωγής και πατρότητος.(Μερικοί υποστήριζαν ότι η μητέρα της ήταν γύφτισσα). Έμενε στο Τάσι, σ’ ένα σπιτάκι πίσω από την Καζάρμα. Ζούσε πουλώντας κουλούρια. Ήταν οξύθυμη και βλασφημούσε. Όταν θύμωνε σήκωνε τα φουστάνια της και έδειχνε τα μακριά δαντελωτά βρακιά της. Αγνωστο από πότε και πώς της είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι… «είναι δούκισσα της Αμερικής, αρραβωνιασμένη με τον πρόεδρο Ιούλσο (τον Ουίλσωνα εννοούσε) που είναι ερωτευμένος μαζί της και θα έρθει στην Πάτρα, για να στεφανωθούν». Αυτή την τρέλα της καλλιεργούσαν ολοχρονίς οι ντορατζήδες της Απά­νω Χώρας και η γειτονιά της. Και την τελευταία ή την προτελευ­ταία Κυριακή του Καρναβαλιού γινόταν ο μεγάλος ντόρος — ο γάμος της Γιαννούλας — στον οποίο έπαιρνε μέρος κατά κάποιο τρόπο όλη σχεδόν η πόλη. Ας περιγράψουμε την «τελετή»:

Κατά τις 11 το πρωί, ή τις 3 το απόγευμα στο σπίτι της Γιαννούλας συγκεντρώνονται οι γειτόνισσες της και άλλες γυ­ναίκες και τη ντύνουν νύφη. Εκτός από τα άλλα στολίδια της φορούν και… τα παράσημα (στρογγυλά τενεκεδάκια κρεμασμέ­να από σπόγγους) που υποτίθεται ότι είχε στείλει ο αγαπημένος της Ιούλσος. Πριν τελειώσει το ντύσιμο της νύφης, καταφθά­νουν με νταούλια και άλλα όρ­γανα ο «κουμπάρος» και η πα­ρέα του. Το ρόλο του κουμπάρου τον αναλαμβάνει ο Περικλής Γιογκαράκης (γνωστός ντορατζής). Τον συνοδεύουν και πρω­τοστατούν στον ντόρο οι Μή­τσος Καρατζάς, Σπύρος Παναγόπουλος, Βασίλης Γενναίος, Πα­ναγιώτης Μαντέλης και άλλοι. Σχηματίζεται τότε πομπή και ξεκινάει για το λιμάνι. Η νύφη, οι παράνυφες, ο κουμπάρος και τα όργανα ανεβαίνουν σε κάρα της καθαριότητας. Ακολουθεί μεγά­λο πλήθος πεζών που κάνουν απερίγραπτο σαματά. Όταν η πομπή φθάνει στην παραλία, η­χούν οι σειρήνες των πλοίων (είχαν … μυηθεί και οι πλοίαρ­χοι). Από ένα από αυτά ξεκινάει η βάρκα που φέρνει τον αναμε­νόμενο νυμφίο, τον Ιούλσο. Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει συνή­θως ένας γλεντζές από το Τάσι, ο κακοφήμως πασίγνωστος Πατρώνης. Ο Ιούλσος έχει ψεύτικες φαβορίτες, φοράει μια κι­τρινισμένη παλιά ρεδιγκότα και ψηλό καπέλο. Κρατάει στο ένα χέρι μια μπουκάλα κρασί και στο άλλο μια βαλίτζα γιομάτη εφη­μερίδες της οκάς. Στο σημείο όπου αποβιβάζεται, ναύτες του Λιμεναρχείου του αποδίδουν τιμές (Μυημένος και ο λιμενάρχης. Ο Ιούλσος με γοργό βηματισμό κατευθύνεται προς την «πολυαγαπημένη» του και πέφτει στην αγκαλιά της Γιαννούλας, η οποία δακρύζει από τη συγκίνηση και μένει άφωνη. Σχηματίζεται τώρα η γαμήλια πομπή και επιστρέφουν όλοι στο Τάσι. Στο δρόμο από όπου περνάνε, τους ρίχνουν από μπαλκόνια και παράθυρα ρύζι και κουφέτα. Η πομπή καταλήγει στο σπίτι της Γιαννούλας. Εδώ στήνουν χορό περιμένοντας τους… παπάδες που θα βλογήσουν τα στέφανα. Πριν όμως απ’ αυτούς παρουσιάζονται δύο χωροφύλακες. Κατευθύνονται προς το ζεύγος, αποσπούν από Γην αγκαλιά της Γιαννούλας τον Ιούλσο και τον συλλαμβάνουν επειδή … δεν ήταν εν τάξει το διαβατήριο του. (Κάθε φορά με άλλη αιτία). Καθώς οι χωροφύλακες φεύγουν με τον Ιούλσο, και η Γιαννούλα αρχίζει να τραβάει τα μαλλιά της και να κλαίει σπαρακτικά. Αυτό ήταν το σκληρό τέλος του αποκριάτικου αυτού ντό­ρου, τέλος που καμιά φορά είχε και βάρβαρη συνέχεια, καθώς βρίσκονταν κάποιοι άξεστοι που πετούσαν στη δυστυχισμένη κουλουρού λεμονόκουπες και πατσαβούρες.

Από την άλλη μέρα όλοι με κάθε λογής ψέμα προσπαθούν ν απαλύνουν τον πόνο της Γιαννούλας, αλλά δεν παύουν να καλλιεργούν ολοχρονίς την τρέλα της. Εκτός από όσα της έλεγαν προφορικώς, της έστελναν και γράμματα, προερχόμενα δήθεν από τον πρόεδρο Ουίλσων. Σ’ ένα απ’ αυτά ο αγαπημένος Γης Ιούλσος της γνώριζε ότι της στέλνει γοβάκια… από ξυπολη-Γόδερμα. Σε άλλο της ανακοίνωσε ότι… βάφτισε τον γυιό του (ίαοιλιά της Αμερικής και προς τιμήν της τον ονόμασε Γιάννουλ. Αυτά τα γράμματα τα φύλαγε η Γιαννούλα σε ένα μπαούλο και βρέθηκαν μετά το θάνατο της. Επειδή δεν είχε κληρονόμους, τα πράγματα της περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο. Κάποιος υ­πάλληλος είδε τις επιστολές, αντέγραψε μία (που είχε ημερο­μηνία 23 Οκτ.1923) και την έδωσε σε δημοσιογράφο που την δημοσίευσε σε πατρινή εφημερίδα. Την αντιγράφουμε κι εμείς εδώ:

Πολυαγαπημένη μου Γιαννούλα, σέ φιλώ στά δύο γλυκά ματάκια σου και στά σγουρά σου τά μαλλιά.

Γιαννούλα μου, χθες δι ‘ ενός αεροπλάνου μου έρριξα οτήν πλατεία Γεωργίου του Πατράτσο είδοποιητήριον πρός τόν Νο­μάρχη ν νά φροντίσει νά σου παραδώσουν όλα τα χρήματα πού σου έχω στείλει και όλα τά φορέματα και τάχρυσά δακτυλίδια και παρασήματα, βραχιόλια, σκουλαρίκια και σερβίτσια, πού τάέχει ό τελώνης κ. Κρινάκης. Στην είδοποίησιν έγραφα ότι έάν δέ σου τά παραδώσουν, θά βομβαρδίσω τό Πατράτσο και θά κάμω άποκλεισμόν. Δέν θά αφήσω νά έλθει στάρι άπό Άμέρικα.

Γιαννούλα μου, έτηλεγράφησα μέ τόν Μαρκόνιον εις τόν διευθυντήν της αστυνομίας και έπιασε τόν διευθυντήν της Ε­θνικής Τραπέζης κ. Μαλεβίτην και τόν έβαλε φυλακήν, έως ότου σου παραδώσει όλα τά χρήματα. Έάν δέν σου τά δώσουν, θά τούς κάμω όλους εξορία σέ άγρια μέρη.

Σύντομα θά έλθω στό Πατράτσο. Νά έτοιμασθής νά φύγωμε γιά Άμέρικα. Όλοι σέ περιμένουν νά γνωρίσουν τήν νέαν δού-κισσαν. Νά μου στείλεις τή φωτογραφία σου μέ ξέπλεκα μαλλιά, ριγμένα … μπροστά. Θέλω νά σέ δουν οι βασιλείς και έχεις πολλούς χαιρετισμούς.

Μή μέ σκεπάζεις ουρανέ μή μέ σκεπάζεις χώμα ακόμα δέν έχάρηκα στέφανα κι αρραβώνα Στον τόπο πού σέ πρωτοείδα θέ νά φυτέψω μουσμουλιά τά μούσμουλα ειν’ ή ελπίδα και ή Γιαννούλα μου παρηγοριά

Χρυσή μου έρχομαι κι ο’ι γάμοι μας θά γίνουν οτήν παραλία. Μέ τόν έπιφέροντα σου στέλνω και μία ράβδο χρυσή και κάνε υπομονή.

Σέ φιλώ στά μάτια ΟΥΊΛΣΟΝ

Οι γάμοι της Γιαννούλας ήταν ο μεγαλύτερος ντόρος που γινόταν στα Καρναβάλια και συνεργούσαν σ’ αυτόν εκατοντάδες Πατρινοί. Ας τους κρίνουμε με επιείκεια για την αθώα αυτή καρναβαλική διασκέδαση.

Και γενικότερα για τη συνήθεια του ντόρου πρέπει να δεί­ξουμε κατανόηση. Τα παλιά χρόνια ήταν ανιαρή η καθημερινή ζωή και λίγες οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας. Δεν ήταν σα σήμερα που … κάθε χωριό και ψησταριά, κάθε γειτονιά και Disco. Έτσι οι άνθρωποι αναγκάζονταν να επινοούν τρόπους διασκεδάσεως. Μια τέτοια επινόηση — που ευδοκίμησε — ήταν και ο ντόρος.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση

Αγαπητοί γονείς,
στις δύσκολες,οικονομικά,ημέρες που περνάμε όλοι μας,εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις εκδηλώσεις του Συλλόγου,προσφέροντας στα παιδιά μας στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας,ώστε να μην στερηθούν στη μικρή ηλικία τους,τις στιγμές χαράς σ'αυτή την καρναβαλική περίοδο.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Την Τσικνοπέμπτη 16-2-2012 θα προσφέρουμε στα παιδιά μας από δύο σουβλάκια που θα ψήσουμε εμείς οι γονείς.Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μέχρι την Πέμπτη 1 ευρώ,ώστε να καλύψουμε τα έξοδα που προκύπτουν.
*Την ίδια ημέρα τα μαθήματα του Συλλόγου(χορός και υπολογιστές)θα γίνουν κανονικά.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ-ΜΑΣΚΕ
Το αποκριάτικο πάρτι-μασκέ θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 19-2-2012 στις 4 το απόγευμα στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.
Θα προσφερθούν στα παιδιά τοστ και αναψυκτικά και για τουσ μεγάλους,καφές.
Η τιμή θα είναι συμβολική,2 ευρώ,ώστε να μπορέσουμε τα διάφορα έξοδα.

Παρακαλούμε επίσης όσοι γονείς οφείλουν δίδακτρα(για υπολογιστές,χορό,ζωγραφική και σκάκι)να εξοφλήσουν το συντομότερο διότι πρέπει να πληρωθούν οι εκπαιδευτές.Όσοι έχουν αδυναμία,να μας ενημερώσουν οπωσδήποτε,διαφορετικά με λύπη μας είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε τα παιδιά από τα μαθήματα του Συλλόγου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
41ου ΔΗΜΙΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡ
ΑΣ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε λάθος τόπο...




Περιμένοντας τους Βαρβάρους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πατρινό Καρναβάλι 2012


ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου με την αναγγελία της έναρξης από τον τελάλη και το βράδυ του Σαββάτου που ακολουθεί με την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.

Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν Χορούς, Παρελάσεις (με συμμετοχή 40.000 περίπου καρναβαλιστών), Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού (με συμμετοχή περίπου 90 πληρωμάτων), Καρναβάλι των Παιδιών (με συμμετοχή περίπου 12.000 παιδιών), Θέατρο Δρόμου, Εκθέσεις, Κινηματογραφικό αφιέρωμα, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.

Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.

Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τόσο στις επίσημες, όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικους χορούς, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλαμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ. εμπλέκοντας την πόλη όλη στους μεθυστικούς ιστούς του κεφιού.

Είναι ο πυρήνας και η ζωτική δύναμη και ενέργεια του Πατρινού Καρναβαλιού που, με αιχμή τη νεολαία, δίνουν τη φρεσκάδα και τη αύρα ενθουσιασμού στη μεγάλη γιορτή. Πλέον την διοργάνωση αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς.